Nieuwe constructeurs toegetreden tot het Constructeursregister

Feestelijke bekendmaking op de Dag van de Constructeur op 1 juni

Voor het eerst sinds corona maken we weer nieuw toegetreden registerconstructeurs bekend. Een mijlpaal die het spoor van afgelaste cursussen en bijeenkomsten vanwege de coronabeperkingen doet vervagen – en dat vieren we! Op de Dag van de Constructeur zetten we alle constructeurs in het zonnetje die na juli 2019 zijn ingeschreven.

Verbeteren van de constructieve veiligheid

Ontstaan uit de behoefte om de constructieve veiligheid te verbeteren en het vak meer aanzien te geven, bestaat het Constructeursregister inmiddels 13 jaar. Vandaag de dag is het register niet meer weg te denken uit de wereld van de constructeur. Constructeurs in de civiele-, infra- en bouwkundige sector worden door middel van registratie en toetsing opgenomen in het gerenommeerde register.

Nieuwe werkwijze verankeren in het register

Op de conferentie Veiligheid in de Bouw (januari 2023) werd het programma gepresenteerd dat de integrale veiligheid van ontwerp, bouw en gebruik in de volle breedte van de ontwerp-, bouw- en technieksector moet vergroten. Het Constructeursregister speelt een sleutelrol voor het borgen van de constructieve veiligheid.

De kwalificaties van de Coördinerend Constructeur, evenals toetsing en sanctionering daarop, worden geborgd via certificatie en/of registratie. Daarbij wordt gebruikgemaakt van het Constructeursregister / Chartered Engineer en gedragscodes om de nieuwe werkwijze te verankeren. Lees meer over het convenant, de betrokken partijen en het borgen van de constructieve veiligheid op de website van Veiligheid in de bouw.

Meer dan een keurmerk

Naast dat het register een instrument is om de deskundigheid te borgen en te toetsen, stimuleert het ook de professionele ontwikkeling van zijn leden. Het register erkent en waardeert de persoonlijke ontwikkelactiviteiten van de leden door het toekennen van KE/PE-punten. De punten verkrijgt men door een opleiding of cursus te volgen of zelf te geven als docent. Ook met publicaties en deelname aan conferenties houden constructeurs hun kennis en kunde aantoonbaar op niveau en werken zij aan hun ontwikkeling. Het gaat om ontwikkelingen op (technisch) vakgebied, maar ook een verbreding en verdieping van hun professionele kennis, vaardigheden en houding (leiderschap, verantwoordelijkheid en management, communicatie en interpersoonlijke vaardigheden). Een boost voor hun carrièremogelijkheden. Inschrijving in het register bevelen we als VNconstructeurs dan ook van harte aan.

VNconstructeurs is nauw betrokken bij het Constructeursregister door onze deelname in het bestuur en in de Raad van Toezicht. Daarnaast organiseren we graag activiteiten waarbij ook punten voor de benodigde permanente educatie behaald kunnen worden.

Tegen gereduceerd tarief naar DvdC

Melchert Leguijt (bron: Pieters Bouwtechniek)

Kersverse registerconstructeurs mogen tegen een gereduceerd tarief deelnemen aan de Dag van de Constructeur. Op 1 juni kunnen zij zich onderdompelen in de nieuwste ontwikkelingen in het vakgebied, gelijkgestemden ontmoeten en geïnspireerd raken over het prachtige vak. Tijdens de presentatie van het Constructeursregister van Melchert Leguijt is er aandacht voor de nieuwe deelnemers.

De presentatie van het Constructeursregister vindt plaats om 16.00 uur in de plenaire zaal. Daarna volgt de bekendmaking van de Constructeur van het Jaar 2023 en de afsluitende keynote van Rijksbouwmeester Francesco Veenstra over de uitdagingen van de bouw- en inrichtingsopgave van Nederland en de rol van de constructeur daarbij.

Meld je aan

De Dag van de Constructeur, op 1 juni in Kamerik, is een initiatief van VNconstructeurs. Powered by KPE Groep en het Hoger Technisch Instituut. Voor het aanmelden en alle praktische informatie, ga naar dedagvandeconstructeur.nl.

Deel deze pagina

Meer weten over dit onderwerp?

Thema(s)

Scroll naar boven