Sfeerverslag Dag van de Constructeur 2024 

Het constructeursvak verandert continu en de noodzaak voor goede constructeurs neemt alleen maar toe. Die conclusie kon je trekken uit de diverse keynotes en subsessies tijdens een geslaagde Dag van de Constructeur op 6 juni in Kamerik. Ook dit jaar stond in het teken van samenwerken aan veilige en duurzame constructies. Hoewel het thema gelijk was aan vorig jaar, is er veel gebeurd op deze thema’s. Als vanouds werd het vak ook gevierd, met prijzen, onderscheidingen en volop ruimte om te netwerken. Een sfeerverslag. 

Samen vieren 

Dagvoorzitter Rogier Elshout opent na de inlooplunch het volle middagprogramma. “Is het belangrijk dat we deze dag samen vieren?” vraagt Elshout aan Jack Smeets, voorzitter van VNconstructeurs. “Zeker! We mogen en moeten trots zijn op wat we doen, daar leent deze dag zich heel goed voor. We gaan als beroepsgroep een hele verandering tegemoet. Ons vak is dynamisch en uitdagend.”  

“We mogen en moeten trots zijn op wat we doen.”

In de ochtend hebben zo’n twintig studenten en jonge constructeurs er dan al een inspirerende Masterclass Duurzaamheid op zitten van niemand minder dan Hans de Wit (Tunnel Engineering Consults/TEC, Constructeur van het Jaar 2023) en Niki Loonen (ABT, Koploper Duurzaamheid 2023), georganiseerd door YouCon en VNconstructeurs. Hans en Niki spreken ook later die dag in het reguliere programma. Ook in een side-event in de ochtend heeft Steven Pouillon van Bekaert dan al verteld over het funderen met staalvezelbeton. 

Keynote 1: Constructieve veiligheid 

De eerste keynote van de dag is een duopresentatie door Fries Heinis (Algemeen Directeur Bouwend Nederland) en Jack Smeets (voorzitter VNconstructeurs) over constructieve veiligheid. Natuurlijk wordt stilgestaan bij de recente instorting van de parkeergarage in Nieuwegein. De boodschap kan niet vaak genoeg herhaald worden, Heinis en Smeets houden elkaar letterlijk vast: “Aandacht voor constructieve veiligheid blijft hard nodig! We hebben elkaar nodig, we kunnen het niet alleen.”  

Heinis en Smeets zijn beiden lid van de Stuurgroep Veiligheid in de Bouw. Gezamenlijk delen ze de stand van zaken van het programma. Dat bestaat uit drie hoofdonderdelen: Regie op veiligheid, Versterken lerend vermogen en Borgen constructieve veiligheid. “We schaken op veel borden tegelijk,” vertelt Smeets. Zo is de Stuurgroep bezig met het creëren van draagvlak, het verbeteren van lerend vermogen en het verbeteren van de eindverantwoordelijkheid, aansprakelijkheid en het mandaat van de coördinerend constructeur. Softskills worden voor de constructeur steeds belangrijker.  

“Softskills worden voor de constructeur steeds belangrijker. “

Smeets: “We komen van ver. Er gaat gelukkig heel veel goed en veilig, maar soms en te vaak gaat het nog mis. We zijn daarom nooit klaar met constructieve veiligheid.” 

 

Subsessieronde 1 

Na de eerste keynote gaan de ruim 120 deelnemers uiteen om een van de vijf verdiepende subsessies bij te wonen. Er is voor ieder wat wils. Bijvoorbeeld spraakmakende projecten, zoals de Oosterweelverbinding (door Okke Los, Witteveen+Bos) en de FENIX loods (door Lennart Wiltjer, IMd Raadgevende Ingenieurs). Of duurzame ontwikkelingen in hout en beton, zoals het houten woningconcept Flow (door Laurens Ensink, BAM Wonen) en het duurzaam en slank ontwerpen in beton (door Niki Loonen, ABT). En, speciaal voor de CSI-fans, maar dan voor constructeurs: forensisch schadeonderzoek (door Maarten Swinkels, SGS).  

Te veel om alle gedeelde kennis hier uitvoerig te beschrijven. In een half uurtje tijd delen de constructeurs namelijk zo veel expertise. Er worden volop vragen gesteld. Over samenwerkingsvormen, contractvormen en hoe verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid zijn georganiseerd tijdens de ontwerpfase en (de overgang naar) uitvoeringsfase. En natuurlijk over constructieve principes, rekenmethodes en bouwtechnische details. 

Keynote 2: Generatieve AI en de constructeur 

Er wordt op de deuren van de zaaltjes geklopt. Time’s up, het is tijd voor de tweede keynote van vandaag. Bram Mommers, Global Technology Officer bij advies- en ingenieursorganisatie Arcadis, neemt iedereen mee naar generatieve artificial intelligence. “Arcadis heeft een eigen ArcadisGPT. De data gaan in een afgeschermd model. Elk bedrijf kan zo’n eigen GPT bestellen. De kosten vallen erg mee,” vertelt een enthousiaste Mommers. Hij adviseert organisaties om zich AI-ready te maken.  

“Eind dit jaar zal kunstmatige intelligentie door 95% van de collega’s omarmd worden,” voorspelt Mommers. Wat betekent deze omarming voor het werk van de constructeur? “AI is gereedschap. Berekeningen maken zal voor constructeurs in de toekomst steeds sneller en efficiënter gaan. Het beoordelen en interpreteren gaat steeds belangrijker worden en blijft nadrukkelijk mensenwerk,” voorspelt Mommers. “De behoefte aan menselijk contact zal overigens blijven,” stelt hij tot besluit. Daar drinken we op! Tijd voor een netwerkpauze. 

AI is gereedschap. Berekeningen maken zal voor constructeurs in de toekomst steeds sneller en efficiënter gaan. Het beoordelen en interpreteren gaat steeds belangrijker worden en blijft nadrukkelijk mensenwerk.”

 

Subsessieronde 2 

Na de pauze staan er weer vijf subsessies op het menu. Rob Doomen (Pieters Bouwtechniek) vertelt over het bijzondere hoogbouwproject Post Rotterdam, Laura van Glabbeek (IMd Raadgevende Ingenieurs) over grootschalige houtbouw toegepast in Alliander Westpoort, en Gijs van den Brand (BAM A&E) over constructies in uitvoering bij de renovatie van het centraal station van Amsterdam. Peter Musters (VBI) deelt zijn kennis over construeren met holle kanaalplaatvloeren zonder druklaag, en Rudi Roijakkers (Adviesbureau Lüning) over Paris Proof Constructies.  

 

Ook hier weer te veel om alle gedeelde kennis hier uitvoerig te beschrijven. Wel kun je concluderen dat constructeurs onmisbaar zijn voor al deze spectaculaire, innovatieve en duurzame ontwikkelingen. 

Constructeursregister 

De Dag van de Constructeur is dé dag van het jaar om samen het vakgebied van de constructeur te vieren. Daarbij hoort ook, traditiegetrouw, het feliciteren van de nieuwe tot het Constructeursregister toegetreden Register Constructeurs (RC), Ontwerpers (RO) en Toetsers (RT). De nieuwe voorzitter van het Constructeursregister, Paul Carstens, mocht 41 constructeurs naar het podium roepen. “We streven altijd naar meer. Maar we zijn er vanuit het Constructeursregister trots op dat deze mensen hebben geïnvesteerd in hun kennis en deskundigheid.” Hij roept alle constructeurs op om te laten zien dat het Register ertoe doet. “Het is onze wens dat het wettelijk verankerd wordt.”  

Wat betekent deze toetreding? Enkele reacties: [met een kleine knipoog] “Het is een nieuwe fase van mijn leven.” “Het helpt mij om door te gaan en me te blijven verbazen met nieuwe ontwikkelingen.” “De titel RC is waardevol, er wordt [door de markt] naar gevraagd.” 

 

Keynote 3: Internationale tunnelbouw 

Nog even mag hij zich Constructeur van het Jaar noemen: Hans de Wit (Tunnel Engineering Consults/TEC, Constructeur van het Jaar 2023). Hij geeft de laatste keynote van de dag, over internationale tunnelbouw. Tunnels zijn belangrijk voor de kwaliteit van de leefomgeving en als driver voor economische groei.  

Het ene na het andere voorbeeld passeert de revue. Stuk voor stuk gaat het om grote verkeersaders die stapsgewijs onder de grond worden gebracht, soms in combinatie met kustbescherming of het afvoeren van waterpieken, of voor het transporteren van schone energie van zee naar land. Hoewel de leefbaarheid sterk verbetert, vragen deze projecten wel forse investeringen. 

De uitdagingen zijn groot, ondergronds bouwen vraagt steeds complexere oplossingen.”

De Wit is voorstander van competitie, dat bevordert creativiteit, innovatie en daarmee duurzaamheid. “De uitdagingen zijn groot, ondergronds bouwen vraagt steeds complexere oplossingen,” stelt De Wit, die zich wel zorgen maakt: “De huidige werkdruk is hoog. Ik hoop dat er voor met name de jongere constructeurs voldoende ruimte blijft voor ontdekking, want anders verliezen we van de waan van de dag.” 

 

Constructeur van het Jaar  

Dagvoorzitter Rogier Elshout bedankt Hans de Wit en vraagt hem wat de titel Constructeur van het Jaar hem het afgelopen jaar heeft gebracht. “Ja, de vlag hing uit,” bevestigt De Wit. “Ook heb ik een aantal columns geschreven in vakblad Cement. Ik had nog meer willen doen, maar ja, de waan van de dag hè?” Dus, concludeert Elshout, een tip aan de nieuwe Constructeur van het Jaar: “melk het uit!”  

Dan is het moment aangebroken. Juryvoorzitter Nico Rabbers, hoofd van het Ingenieursbureau gemeente Rotterdam, mag maar liefst drie mensen feliciteren. Allereerst Lonneke van Haalen van ABT, zij is verkozen tot Constructief Talent van het Jaar! Van Haalen: “Ik ben blij verrast! Hier ga ik van genieten.” 

De jury heeft besloten, de nieuwe Constructeur van het Jaar is Diederik Veenendaal van Summum Engineering! Veenendaal: “Jack Smeets zei het al in de eerste keynote van vandaag: Constructieve veiligheid is geen streven, maar een verplicht eindresultaat. Daar ben ik het helemaal mee eens. Datzelfde geldt voor duurzaamheid.” 

Tot slot reikt de jury een Oeuvreprijs uit, pas voor de tweede keer in de geschiedenis. De ontvanger is Jaco Reusink van het Ingenieursbureau gemeente Rotterdam. Reusink is vereerd en heeft een wijze les aan alle (toekomstige) constructeurs: “Pak ook de moeilijke vragen op, juist daar leer je van.” 

Van Haalen en Veenendaal – beiden met nog een lange carrière voor zich – ontvangen ieder een opleidingscheque ter waarde van €1.500,- van de KPE Groep en het Hoger Technisch Instituut.  

 

Feestelijke afsluiting  

Het programma is ten einde. We hebben kennis gedeeld, inspiratie opgedaan, genetwerkt en mensen in het zonnetje gezet. Tijd om deze mooie dag af te sluiten en nog even na te praten bij de borrel, aan de bar of op het zonnige terras aan het water van Buitenplaats Kameryck.  

Zet alvast in je agenda: volgend jaar is de Dag van de Constructeur op donderdag 19 juni 2025 Tot dan! 

Dag van de Constructeur   

De Dag van de Constructeur is een initiatief van VNconstructeurs. Powered by KPE Groep en het Hoger Technisch Instituut en YouCon. De dag is speciaal aanbevolen voor constructeurs, maar zeker ook interessant voor alle (aankomend) professionals die werkzaam zijn in de bouw.  

dedagvandeconstructeur.nl 

Met dank aan onze sponsoren:  

Bekaert, COBc, Consolis VBI, Constructeursregister, Kiwa, SGS en Struct4U  

Deel deze pagina

Meer weten over dit onderwerp?

Scroll naar boven