tegenspraak: Anticiperen op de kennis van de toekomst

In opdracht van VNconstructeurs heeft Menno Pronker de workshop Professionele tegenspraak in het belang van constructieve veiligheid gegeven. Het vond dit keer plaats in het prachtige pand Innovation Powerhouse te Eindhoven (een voormalige energiecentrale van Philips) waar het constructiebureau Van De Laar is gevestigd. De deelnemers hebben het nut en de kunst van het tegenspreken meegekregen. Menno Pronker beschrijft in dit verslag de highlights.


Logica bestaat niet, wel je eigen logica of afgestemde logica.

Tegenspraak kan tunnelvisie helpen voorkomen of corrigeren.

Met tegenspraak kun je gedachtenpatronen doorbreken.

Anticiperen op de kennis van de toekomst
Je hoort vaak: met de kennis van nu zou ik het anders hebben gedaan. Echter… was die kennis toen daadwerkelijk niet aanwezig of is het niet voldoende opgezocht? Met TEGENSPRAAK anticipeer je op de kennis van de toekomst!

Challenge jezelf
Als je het aandurft, kun je ook tegenspraak vragen om jezelf te challengen. Dit kan oncomfortabel aanvoelen maar wat als dan blijkt dat je iets verkeerd hebt ingeschat of iets over het hoofd hebt gezien? Dan kun je iets rechtzetten, hoe goed is dat? En als blijkt dat je juist goed zit, dan wordt dit door die tegenspraak alleen maar extra bevestigd. Ook goed, toch?!

Tegenspraak als middel, geen doel op zich

Om tegenspraak als een instrument met anderen toe te passen heb je begrip en draagvlak nodig. Als je dit niet hebt, kan het overkomen alsof je tegenspreekt om tegen te spreken. Tegenspraak als instrument is een middel en geen doel op zich.

Tenslotte: ik heb, zo vlak voor Koningsdag, bevlogen constructeurs leren kennen en hen geridderd tot ‘Ambassadeurs van de tegenspraak’. Hiermee hebben we weer een nuttige bijdrage geleverd aan constructieve veiligheid.

Word ook ambassadeur van de tegenspraak en volg een workshop Professionele tegenspraak bij Menno Pronker. Meld je aan voor de eerstvolgende workshop of bekijk de aankomende data

Deel deze pagina

Meer weten over dit onderwerp?

Scroll naar boven