Constructieve veiligheid in de bouw nu breed in de sector verankeren

Het programma Veiligheid in de Bouw heeft als doel om structureel de constructieve veiligheid in de ontwerp-, bouw- en technieksector te verbeteren. Na de presentatie van het manifest ‘altijd veilig’ is de tijd nu rijp om het gedachtengoed breed in de sector te verankeren. Initiatiefnemers Bouwend Nederland, Opdrachtgeversforum in de bouw, Governance Code Veiligheid in de Bouw, VNconstructeurs en Koninklijke NLingenieurs roepen opdrachtgevers en opdrachtnemers op om concreet aan de slag te gaan met de inhoud van het programma.

Begin 2023 presenteerde Veiligheid in de Bouw tijdens een conferentie de belangrijkste aanbevelingen. In het kort: regie op veiligheid versterken met nieuwe veiligheidsrollen, borging van constructieve veiligheid door één verantwoordelijke constructeur én het versterken van het lerend vermogen in de sector met als eerste stap een meldplatform. Met deze en andere maatregelen moet het veiligheidsniveau in de bouw omhoog.

De afgelopen periode zijn er meerdere initiatieven ontstaan, die raken aan of aansluiten op deze uitgangspunten. Daarmee lijkt de tijd rijp om ze breed in de sector te verankeren. Ook wordt voor sommige onderdelen nog een vertaling naar de praktijk gemaakt. Ilja Werkhoven, ervaren facilitator en kwartiermaker, is volgens de initiatiefnemers van het programma de aangewezen persoon om dit proces te begeleiden.

Oproep aan partijen die hun verantwoordelijkheid zien

Het programma Veiligheid in de Bouw heeft altijd als doel gehad om de uitgangspunten in de sector te beleggen en het programma af te ronden. We doen dan ook een oproep aan opdrachtgevers en opdrachtnemers om concreet aan de slag te gaan met de inhoud ervan. Van aanverwante branches, platformen en veiligheidsorganisaties vragen we om bij te dragen aan verdere verspreiding van het gedachtegoed.

Over Veiligheid in de Bouw

Meer informatie over het programma is terug te vinden op www.veiligheidindebouw.nu  of lees het artikel dat verscheen over de Conferentie Veiligheid in de Bouw op de TU Delft Campus (25 januari 2023).

Deel deze pagina

Meer weten over dit onderwerp?

Scroll naar boven