Sfeerverslag Dag van de Constructeur 2023

Samenwerken aan veilige en duurzame constructies in een snel veranderende wereld 

Zeker is dat de wereld van een constructeur er over enkele jaren anders uitziet, maar wat betekenen de ontwikkelingen in de bouwsector concreet voor het vak? Op de Dag van de Constructeur deelden bevlogen sprekers hun visie over duurzaamheid, constructieve veiligheid maar ook over digitalisering. Constructeurs die alle uithoeken van land bestrijken, verzamelden zich op het evenement om hun rol in de maatschappelijke en ruimtelijke uitdagingen van morgen te verkennen.

De Dag van Constructeur 2023 werd geopend door dagvoorzitter Rogier Elshout, in een volle zaal in Buitenplaats Kameryck. Deelnemers mochten keynotes van een aantal zwaargewichten uit de bouwsector bijwonen waaronder Dirk Rinze Visser (Buro Happold), Dorien Staal (Voorbij Prefab) en Francesco Veenstra (Rijksbouwmeester / Vakwerk Architecten). Daarnaast was er tijd voor verdieping tijdens de masterclass van Walter Spangenberg (voorheen ABT, oeuvreprijswinnaar Constructeur van het Jaar) en de break-outsessies van experts waaronder Simon Wijte (Bureau Hageman / TU Eindhoven), Arnold Robbemont (Zonneveld Ingenieurs), Marleen Hermans (BMC / TU Delft) en Rayaan Ajouz (ABT).

Ga het gesprek aan

Diverse sprekers pleitten om in gesprek te gaan in het belang van zowel veiligheid als duurzaamheid. Gebruik als constructeurs je kennis om samen met opdrachtgever en uitvoerende partijen tot het beste resultaat te komen. Ga het gesprek niet uit de weg, ook niet als het moeilijk is.

Masterclass over veilig en duurzaam constructief ontwerpen

Wringt het om een veilig en tegelijkertijd duurzaam constructief ontwerp te maken? Of kan het samen? Wat betekent dat voor de rol en houding van de constructeur? De zeer ervaren Walter Spangenberg daagde in zijn masterclass jonge constructeurs van YouCon en het HTI uit om over deze thema’s na te denken. “Zorg dat je proactief en kritisch bent, stel duurzame ambities samen met de opdrachtgever, denk na over constructieve risico’s en maak risicoanalyses. Lees het verslag van de masterclass van Walter Spangenberg.

Keynotes van Dirk Rinze Visser, Dorien Staal en Francesco Veenstra
Dirk Rinze Visser
 nam de zaal mee op reis naar zijn samenwerkingen in het rijke en onbegrensde China en het arme Haïti. Wat kunnen we van het buitenland leren? Op termijn moeten we naar CO2-neutraal beton. Om dat te bereiken, zijn volgens Dorien Staal drie ontwikkelingen van cruciaal belang die ze deelde in haar keynote. Francesco Veenstra ging in op de maatschappelijke en ruimtelijke uitdagingen, en de rol en verantwoordelijkheid van de constructeur. Lees het verslag van Dorien Staal,  Francesco Veenstra, en de keynote van Dirk Rinze Visser.

Verdieping in de break-outsessies
Specialisten uit de bouwwereld deelden ins en outs van spraakmakende projecten als de Galaxy Tower in Utrecht, De Groene Boog in Rotterdam, de Maasdeltatunnel en de Pieter Smitbrug. In de sessies kwamen onderwerpen zoals veiligheid, verduurzaming, circulariteit, digitalisering en transitie van het constructeursvak aan bod.

Bekijk hier de sfeerbeelden van de Dag van de Constructeur 2023.

Feestelijke bekendmaking Constructeur van het Jaar

De Dag van de Constructeur was weer als vanouds het moment om de Constructeur van het Jaar bekend te maken, evenals de geaccrediteerde nieuwe registerconstructeurs, -ontwerpers en -toetsers. Het zal je niet zijn ontgaan: Hans de Wit (Tunnel Engineering Consultants, TEC) is de nieuwe Constructeur van het Jaar en volgt daarmee Mathew Vola (Arup) op. Een bijzondere vermelding ging uit naar Niki Loonen (ABT), voor zijn inspanningen op het gebied van het verduurzamen van beton.

Bijzonder inspirerende dag

De programmacommissie, VNconstructeurs, KPE Groep en HTI kijken als organisatie terug op een bijzonder goed verlopen en inspirerende dag. We willen alle sprekers, bezoekers en sponsoren van harte bedanken voor hun hun komst en gewaardeerde bijdragen. Graag tot volgend jaar!

Blijf op de hoogte over de ontwikkelingen in de bouw

VNconstructeurs volgt de bewegingen in de bouw nauwgezet en zet zich ervoor in deze te vertalen naar wat het meer concreet betekent voor het constructeursvak en onze leden. Dat zie je terug in onze communicatie en de activiteiten die we organiseren voor onze (potentiële) leden. Bekijk alle aankomende evenementen, cursussen en workshop in de agenda.

Deel deze pagina

Meer weten over dit onderwerp?

Scroll naar boven