Succesvolle eerste editie Dag van de Constructeur

In navolging van de jaarlijkse Constructeursdag werd op 22 mei de eerste editie van de Dag van de Constructeur georganiseerd in Nieuwegein. Een nieuwe naam voor een bekend evenement. Organisator was VNconstructeurs in samenwerking met YouCon en Cement. Het was een succesvolle dag met bijna 200 aanwezigen en een zeer gevarieerd programma.

Masterclass
De dag begon met een inspirerende Masterclass voor zo’n 35 jonge constructeurs, dit jaar onder leiding van De Constructeur van het jaar 2018, Hubert Kuijpers van Pieters Bouwtechniek.

Keynote spreker

Na de lunch ging de Dag van de Constructeur voor iedereen echt van start met de opening door onze voorzitter Paul Rijpstra en een plenaire sessie door keynote spreker Kees Huisman van BAM Infraconsult. De boortunnel Victory Boogie Woogie bij de Rotterdamse Baan in Den Haag stond centraal in zijn presentatie waarbij hij de deelnemers liet zien hoe met een integraal afgestemd ontwerp voor een project met o.a. een boortunnel en toeritten, de economisch meest voordelige inschrijving kon worden gemaakt. Daarnaast leverde deze integrale aanpak de juiste afstemming tussen de verschillende delen van het project en resulteerde in veel tijdswinst.

Lees hier het complete artikel in Cement over het project Rotterdamse Baan.

Parallelsessies
Vervolgens waren er in 2 rondes 12 parallelsessies georganiseerd waar zeer uiteenlopende actuele onderwerpen aan bod kwamen; van 3D-betonprinten en parametrisch construeren tot Doing-it-wrong over constructieve (on)veiligheid in bouwprojecten. Ook de insteek was gevarieerd; van lezingen en workshops tot Lagerhuis-achtige discussies zoals bij de sessie van Erik van Middelkoop (RHDHV) over ‘Software: vloek of zegen?’.

Het programma van deze eerste editie van de Dag van de Constructeur en met name de parallelsessies waren ook toegespitst op verschillende doelgroepen binnen de constructeursbranche: startend constructeurs, ervaren constructeurs, toetsers, bureaudirecteuren. Voor die laatste doelgroep was er bijvoorbeeld een sessie over het bureau van de toekomst waar vragen aan bod kwamen als “Hoe werf en behoud ik de nieuwe generatie medewerkers?” en “Wat verwachten zij van een werkgever?”. Het leidde tot levendige discussies en door de aanwezigheid van enkele jonge constructeurs kreeg men ook direct input vanuit de doelgroep.

Onderaan dit artikel een overzicht van alle programmaonderdelen en waar beschikbaar een link naar de presentaties.

Constructeursdebat
Tijdens het constructeursdebat onder leiding van BNR-presentator Meindert Schut werden drie panelleden gevraagd naar hun visie op constructieve veiligheid.

Ton Hillen (CEO van Heijmans), Joost Ector (managing partner bij Ector Hoogstad Architecten) en Rudi Roijakkers (technisch directeur bij ABT) gingen met elkaar en de deelnemers in debat over de benodigde uitbreiding van coördinatie in het bouwproces, de mogelijke rol van de constructeur daarin en de borging van constructieve veiligheid. Een levendige discussie waarbij nog geen eensluidend antwoord gegeven kon worden op wie nou uiteindelijk die coördinerende rol op zich moet nemen.
Lees hier het volledige artikel over het constructeursdebat door Jacques Linssen van Cement.

Verkiezing Constructeur van het Jaar
Dit jaar werden twee Talenten van het Jaar verkozen op de Dag van de Constructeur door de jury onder leiding van Noortje de Geus (Ingenieursbureau Gemeente Den Haag). Een groot aantal jonge talenten hadden zich aangemeld voor deze eervolle titel en zowel Koen van Doremaele (BAM Infraconsult) als Patrick van Dodewaard (IMd raadgevend ingenieurs) mogen zich een jaar lang Talent van het Jaar noemen.

Lees hier het volledige artikel over de gekozen Talenten van het Jaar door Jacques Linssen van Cement.Ton Hillen (CEO van Heijmans), Joost Ector (managing partner bij Ector Hoogstad Architecten) en Rudi Roijakkers (technisch directeur bij ABT) gingen met elkaar en de deelnemers in debat over de benodigde uitbreiding van coördinatie in het bouwproces, de mogelijke rol van de constructeur daarin en de borging van constructieve veiligheid. Een levendige discussie waarbij nog geen eensluidend antwoord gegeven kon worden op wie nou uiteindelijk die coördinerende rol op zich moet nemen.
Lees hier het volledige artikel over het constructeursdebat door Jacques Linssen van Cement.

Tussen de programma-onderdelen door kregen deelnemers volop de gelegenheid te netwerken en exposanten te bezoeken. Tevens werden einde middag de nieuwe RC, RO en RT constructeurs beëdigd onder het genot van een borrel.

Avondbijeenkomst Constructieve Veiligheid
Na een smakelijk walking dinner startte de Avondbijeenkomst Constructieve Veiligheid. Erwin van Medendorp van de OVV trapte af over de achtergronden en conclusies van het OVV rapport waarbij veel interactie met de zaal ontstond en juist niet de techniek maar het proces centraal stond. “Veel waardering voor de open dialoog”, aldus een van de deelnemers.
André Ubink van Ubink Rijs Advocaten belichtte de juridische aspecten, waarna Diplom-Ingenieur Marko Schlich de aanwezigen informeerde over de wijze waarop constructieve veiligheid in Duitsland geborgd wordt door de ‘Prüfingenieur’.  Deelnemers hadden veel vragen voor de sprekers en de avond werd als bijzonder leerzaam en verhelderend ervaren.

Deze eerste editie van de Dag van de Constructeur kan met recht een succes genoemd worden en de datum voor de volgende editie staat al vast: 14 mei 2020. Noteer deze alvast in uw agenda!

Presentaties:

Deel deze pagina

Scroll naar boven