“Het leuke is, alles hangt samen: duurzaamheid, constructieve veiligheid en ook digitalisering. Ik kijk enorm uit naar deze dag, deze discussiedag. Om deze belangrijke thema’s breed met de sector te bespreken. Want we moeten het samen doen.” – Jack Smeets, voorzitter van VNconstructeurs

 

Dossier Dag van de Constructeur

De Dag van de Constructeur

De Dag van de Constructeur is het kennis- en netwerkevenement voor alle constructeurs: van starter tot Registerontwerper, van ontwerper of toetser tot projectleider en directeur, uit bedrijfsleven en overheid. De keynotes van gerenommeerde sprekers uit de bouwsector, maar ook de verdieping in de kleinschalige sessies waar spraakmakende projecten worden besproken, maken het een interessant event voor alle (aankomend) professionals werkzaam in de bouw. Deze dag geeft een kans om belangrijke thema’s zoals duurzaamheid, constructieve veiligheid en digitalisering breed met de sector te bespreken, want een ding is duidelijk: we moeten het met z’n allen doen. 

De Dag van de Constructeur is een initiatief van VNconstructeurs en wordt samen met HTI en de KPE Groep georganiseerd. Elk jaar in juni organiseren we de Dag van de Constructeur. Het is een (live) event. Als deelnemer behaal je met je aanwezigheid 2 KE/PE punten voor het Constructeursregister. Het aantrekkelijke programma met plenaire sessies en een gevarieerd aanbod parallelsessies biedt daar een goed fundament voor.

Inhoudelijk sterk programma

Elke editie werken we hard aan een aantrekkelijk en actueel programma. We belichten een overkoepelend thema aan de hand van verschillende lezingen en breakout-sessies. Vorige jaren waren de thema’s ‘Constructeur van de 21e eeuw’ en ‘Samenwerken aan veilige en duurzame constructies’.

Keynotes

Voorgaande jaren werden de keynotelezingen verzorgd door Mathew Vola (Arup, Constructeur van het Jaar 2021), Raphaël Steenbergen (TNO), Dirk Rinze Visser (Buro Happold), Dorien Staal (Voorbij Prefab, voorzitter Betonvereniging) en Francesco Veenstra (Rijksbouwmeester).

Dag van de Constructeur 2023 Dirk Rinze Visser

Dag van de Constructeur 2023 Dirk Rinze Visser, fotograaf René van den Burg

Parallelsessies

Het programma biedt twee series van een aantal parallelsessies die aansluiten op het thema. In eerdere edities kwamen de volgnede onderwerpen aan bod: digitalisering, veiligheid, circulariteit, techniek, regelgeving maar ook aansprekende projecten zoals de Maasdeltatunnel, de Galaxy Tower, en het ontwerp van de Bunkertoren in Eindhoven en de langste fietsburg ter wereld.

Dag van de Constructeur 2023

Dag van de Constructeur 2023, parallelsessie. Fotograaf René van den Burg

Masterclass en debat

Speciaal voor jonge constructeurs en studenten van YouCon en HTI verzorgde Walter Spangenberg (winnaar Oeuvreprijs 2022, 35 jaar werkzaam bij ABT en Oosterhoff) een masterclass in de editie van 2023. In de editie van 2021 hebben we rondom een veelomvattend vraagstuk een debat georganiseerd, namelijk over de versnelling van de verduurzaming.

Blijf op de hoogte. Op website van de Dag van de Constructeur vind je aanvullende informatie over het programma, de sprekers, aanmelding en sponsors.

Constructeur van het Jaar

Ieder jaar wordt uit de genomineerde constructeurs van Nederland een constructeur van het jaar verkozen en bekend gemaakt tijdens de constructeursdag. Deze eervolle titel komt toe aan de constructeur die op een positieve manier zijn vak uitdraagt en een voorbeeld is voor anderen.

Bekijk hier alle winnaars. Lees meer over de verkiezing Constructeur van het Jaar.